NASA uyardı: Piramit büyüklüğünde, yarın Dünya’nın yanından geçecek

Astroit 2014 TN17’nin Dünya’ya Yakın Geçişi ve NASA’nın Uyarısı

Astroit 2014 TN17 hızla ilerleyen bir gök cismi olup, saatte yaklaşık 77 bin 300 kilometre hızla hareket etmektedir. 26 Mart’ta saat 14:30’da Dünya’ya en yakın geçişini gerçekleştirecek ve bu sırada Dünya’ya yaklaşık 5.1 milyon kilometre mesafede olacak. Bu mesafe, Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığının yaklaşık 13 katına denk gelmektedir.

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı (JPL) tarafından yapılan 300 yıllık simülasyonlara göre, 2014 TN17 astroidinin bu geçişi en yakın geçişlerden biri olacak. Yapılan hesaplamalarda, 1906’dan 2200 yılına kadar olan tüm geçişler incelenmiştir.

Astroit araştırmacıları, 2014 TN17’nin genişliğini yaklaşık 165 metre olarak tahmin etmektedir. Bu boyut, Mısır’daki Büyük Giza Piramidi’nin yüksekliğinden biraz daha büyüktür. Eğer bu boyuttaki bir asteroit Dünya’ya çarparsa, ciddi bir etkiye neden olabilir ve bir şehri yok edebilecek güce sahip olabilir.

NASA, 2014 TN17’yi potansiyel olarak tehlikeli olarak sınıflandırmaktadır çünkü boyutu ve Dünya’ya olan ara sıra yakın geçişleri dikkate alınmaktadır. Ancak şu an için bir tehlike oluşturmadığı belirtilmektedir. Geçiş sırasında, amatör teleskoplar veya dürbünlerle gözlemlenebilmesi için çok uzakta olacak.

Astroit, NASA’nın Goldstone Güneş Sistemi Radarı (GSSR) sistemi tarafından gözlemlenecek. GSSR, yaklaşan gök cisimlerini incelemek için uzmanlaşmış bir sistemdir. Son yıllarda, bu sistem bazı asteroitlerin ilginç yapılarını keşfetmiş, diğer asteroitin yörüngesindeki değişiklikleri belirlemiş ve hatta bir minik ay bulmuştur.

Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi’ne göre, şu anda yaklaşık 2 bin 500 potansiyel olarak tehlikeli asteroit bilinmektedir. Ancak bunlardan hiçbiri yakın zamanda Dünya’ya çarpma riski taşımamaktadır.

NASA’nın 2022’de gerçekleştirdiği Çift Asteroit Saptırma Testi (DART), olası bir asteroit çarpmasına karşı gezegenimizi korumak için bir çözüm sunmaktadır. Ancak bu yöntemin işe yaraması için hedeflenen asteroit hakkında yeterli bilgiye sahip olunması ve zamanında uyarı verilmesi gerekmektedir.

Related Posts

2025 yılının ilk yarısındaki en iyi oyunlar belirlendi

2025 yılı bitmeden daha çok oyun çıkacak ancak yılın başından beri çıkan oyunları değerlendiren Metacritic, 2025’in şimdiye kadarki en iyi oyunlarını listeledi.

Apple, iOS 26 için duyurmadığı özellikler üzerinde çalışıyor

Apple, haziran ayının başında yeni iOS 26 arayüzünü tanıttı ancak bu arayüz kullanıcılar tarafından eleştirildi.

Kırklareli’nde Gençler Türkiye Muaythai Şampiyonası devam ediyor

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sürüyor.

Artık telefonlarınız Wİ-Fİ’ye bağlanmayacak: 100 kat daha hızlısı icat edildi

Bilim insanları Wİ-Fİ teknolojisine tarihe gömecek yeni uygulamayı geliştirdi. Li-Fi adında yeni teknoloji Wİ-Fİ’ye göre 100 kat daha hızlı veri akışı sağlıyor.

Mahkeme Meta’yı haklı buldu: Yapay zeka eğitimi telif hakkı ihlali değil

ABD’de federal bir yargıç, teknoloji devi Meta’nın yapay zekâ modellerini kitaplarla eğitmesiyle ilgili davada şirket lehine karar verdi. Aralarında ünlü yazar ve komedyen Sarah Silverman’ın da bulunduğu 13 yazarın açtığı davada, mahkeme Meta’nın bu uygulamasının “adil kullanım” (fair use) kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Her kredi kartında var ama çoğu kişi bilmiyor! İşte CVV gerçeği

İnternet alışverişinde sıkça kullanılan CVV özelliğinin amacını çoğu kişi bilmiyor. Bu 3 haneli numara dolandırıcılığa karşı kalkan görevi görüyor.