NASA uyardı: Piramit büyüklüğünde, yarın Dünya’nın yanından geçecek

Astroit 2014 TN17’nin Dünya’ya Yakın Geçişi ve NASA’nın Uyarısı

Astroit 2014 TN17 hızla ilerleyen bir gök cismi olup, saatte yaklaşık 77 bin 300 kilometre hızla hareket etmektedir. 26 Mart’ta saat 14:30’da Dünya’ya en yakın geçişini gerçekleştirecek ve bu sırada Dünya’ya yaklaşık 5.1 milyon kilometre mesafede olacak. Bu mesafe, Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığının yaklaşık 13 katına denk gelmektedir.

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı (JPL) tarafından yapılan 300 yıllık simülasyonlara göre, 2014 TN17 astroidinin bu geçişi en yakın geçişlerden biri olacak. Yapılan hesaplamalarda, 1906’dan 2200 yılına kadar olan tüm geçişler incelenmiştir.

Astroit araştırmacıları, 2014 TN17’nin genişliğini yaklaşık 165 metre olarak tahmin etmektedir. Bu boyut, Mısır’daki Büyük Giza Piramidi’nin yüksekliğinden biraz daha büyüktür. Eğer bu boyuttaki bir asteroit Dünya’ya çarparsa, ciddi bir etkiye neden olabilir ve bir şehri yok edebilecek güce sahip olabilir.

NASA, 2014 TN17’yi potansiyel olarak tehlikeli olarak sınıflandırmaktadır çünkü boyutu ve Dünya’ya olan ara sıra yakın geçişleri dikkate alınmaktadır. Ancak şu an için bir tehlike oluşturmadığı belirtilmektedir. Geçiş sırasında, amatör teleskoplar veya dürbünlerle gözlemlenebilmesi için çok uzakta olacak.

Astroit, NASA’nın Goldstone Güneş Sistemi Radarı (GSSR) sistemi tarafından gözlemlenecek. GSSR, yaklaşan gök cisimlerini incelemek için uzmanlaşmış bir sistemdir. Son yıllarda, bu sistem bazı asteroitlerin ilginç yapılarını keşfetmiş, diğer asteroitin yörüngesindeki değişiklikleri belirlemiş ve hatta bir minik ay bulmuştur.

Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi’ne göre, şu anda yaklaşık 2 bin 500 potansiyel olarak tehlikeli asteroit bilinmektedir. Ancak bunlardan hiçbiri yakın zamanda Dünya’ya çarpma riski taşımamaktadır.

NASA’nın 2022’de gerçekleştirdiği Çift Asteroit Saptırma Testi (DART), olası bir asteroit çarpmasına karşı gezegenimizi korumak için bir çözüm sunmaktadır. Ancak bu yöntemin işe yaraması için hedeflenen asteroit hakkında yeterli bilgiye sahip olunması ve zamanında uyarı verilmesi gerekmektedir.

Related Posts

Enerji fırtınası! Kuzey Denizi’nde güneş devrimi

Hollanda ve Norveç’in yenilikçi teknoloji girişimi SolarDuck, Kuzey Denizi’nin dalgalı sularında enerji üretimini yeniden tanımlıyor. Şirketin geliştirdiği “yüzen güneş panelleri”, okyanusların 360 milyon kilometre karelik devasa alanını temiz enerji …

Bu bilgisayar insan beyninden yapıldı: Canlı gibi ömrü var

İnsanlık, yapay zeka ile imtihanının henüz başlarındayken; dünyanın diğer tarafında çığır açan bir yeniliğe imza atıldı. Avustralya merkezli Cortical Labs şirketi, insan beyin hücrelerinden geliştirilen dünyanın ilk biyolojik bilgisayarını satışa çıkardı.

Körfezli Poyraz Balkan ikincisi oldu

Karadağ’da 29. Balkan Çocuklar Karate Şampiyonası’na katılan Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü milli sporcusu Ertuğrul Poyraz, ikinci olarak kürsüye çıktı.

Favorit’e modern dokunuş: Skoda’dan yeni çağ için ‘minimalist’ elektrikli yorumu

Tasarımcı Ljudmil Slavov’un imzasını taşıyan proje, orijinal Bertone çizgilerini markanın yeni ‘Modern Solid’ tasarım diliyle harmanlarken, minimalist bir yaklaşım benimsiyor. Çek otomobil üreticisi Skoda, bir döneme damgasını vuran Favorit modelini …

Dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 500’e Türkiye’den hiçbir üniversite giremedi

Dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 500’e Türkiye’den hiçbir üniversite giremedi

Apple’ın 9 yılın ardından iPhone’da isim değişikliği yapabileceği iddia edildi

Apple’ın bu yıl farklılıklar yapması bekleniyor. iOS 19’un isim değişikliği ile tanıtılacağı iddialarının yanında iPhone tarafında da benzer bir stratejiyi izleyebileceği söyleniyor.