UTTS’ye Karşı Asılsız İddialar Rant Kavgası

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Başkanı (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, son dönemde Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne yönelik başlatılan karalama kampanyasının tamamen hayal ürünü iddialara dayandığını vurgulayarak, “Burada yaşanan maliyet tartışması değil, gerçekte rant kavgasıdır” dedi.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Başkanı (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt sektöründe önemli bir dönüşüm sağlayacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) yönelik son dönemde ortaya atılan asılsız iddialara ilişkin açıklamalarda bulundu. Özel bir haber kanalına konuk olan Okumuş, akaryakıt istasyonlarında otomatik plaka tanıma ve taşıt kimliklendirme yoluyla kaçak akaryakıt kullanımını önlemeyi, vergi kaybını azaltmayı ve sektörde daha şeffaf bir denetim mekanizması oluşturmayı hedefleyen UTTS’nin, Türkiye’de trafikte olan 29 milyon araçtan, ticari olan, yani akaryakıt giderleri vergi indiriminde gösterilen 8 milyon aracı kapsadığını belirtti.

Bu 8 milyon araçtan 4 milyonu aşkın bölümüne sistem montajlarının tamamlandığına dikkat çeken Okumuş, 12 bin 600 akaryakıt bayisinin 11 bin 300’ünde satın alma işlemlerinin yapılarak montajların başladığını, 2 bin küsurunda montaj işlemlerinin 6 hafta içinde tamamlanacağını kaydetti. Okumuş, Anadolu genelinde, 3 bin litrenin altında satış yapan küçük istasyonların UTTS’ye geçiş masraflarının karşılanması için PÜİS olarak bir fon oluşturduklarını da sözlerine ekledi.

“Dış satışların izni kalkınca tartışma başladı”

Okumuş, akaryakıt sektörünün geleceğinin çalınmasına engel olacak UTTS’ye yönelik asılsız eleştirilerin arkasında, 1 Ocak 2025 itibariyle yasaklanan istasyon dışı akaryakıt satışlarından rant sağlayan çevrelerin olduğunu vurguladı. Yeni yasayla şantiye, maden ocağı, tır garajı gibi yerlerdeki depolara alınan dökme akaryakıtlara yasak getirildiğini ifade eden Okumuş, “Bu noktalarda kullanılan araçlar da UTTS’ye dahil edilecek, yoksa bu araçları kullanan şirketler akaryakıt harcamalarını gider olarak gösterip, vergi indiriminden yararlanamayacak. Kısaca kayıt dışı akaryakıt alınacak nokta kalmayacak” diye konuştu.

“Tamamı yerli ve milli”

İmran Okumuş, son dönemde ortaya atılan ‘UTTS İsrail üretimi’ şeklindeki iddiaları da kesin bir dille reddetti. Sistemde kullanılan çip ve parçaların tamamının Türkiye’de üretildiğini vurgulayan Okumuş, kullanılan yazılımın da Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini belirtti. Türkiye’de taşıt tanıma sisteminin bahsi geçen 8 milyon araçta 27 yıldır kullanıldığına dikkat çeken Okumuş, “Bu sistemin parçaları tek bir firma tarafından satılıyordu, maliyeti de 30 dolardı. Bunu kimse konuşmadı. UTTS’ye yönelik eleştiriler tamamen rantçıların oyunu” dedi. Okumuş son olarak, PÜİS yöneticilerinin haftalardır Türkiye genelinde akaryakıt istasyonu sahipleriyle UTTS’ye ilişkin bilgilendirme toplantıları gerçekleştirerek, sistemin sektörlerine ve Türkiye’ye sağlayacağı faydaları anlattıklarını kaydetti. – İSTANBUL

Related Posts

Mısır ithalatına yeni tarife kontenjanı açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan Mısır İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar ile mısır ithalatında, 31 Temmuz 2025’e kadar geçerli olmak üzere 500 bin tonluk tarife kontenjanı uygulanacak. Resmi Gazetede’de …

Bu yaz düğün organizasyon malzemeleri satışında büyük düşüş var: Yüzde 80 azaldı

Eskişehir’de düğün organizasyon malzemeleri satan Zafer Oyar, geçen seneye göre hediyelik ve tek kullanımlık malzeme satışlarında önemli ölçüde düşüş olduğunu belirtti.

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.