Türkiye’nin süper bilgisayarından 7 bin 400 kişi yararlandı

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yönetilen Türkiye’nin süper bilgisayarı olan “Türk Ulusal Bilişim e-Altyapısı” (TRUBA), bugüne kadar 7 binden fazla araştırmacıya hizmet vermiştir. Ağustos ayında devreye alınacak olan 3. faz ile yapay zeka ve veri yoğun bilimsel uygulama hizmetlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

TÜBİTAK’ın açıklamasına göre, 22 yıldır Türkiye’ye hizmet sunan TRUBA, ülkedeki akademik kurumlar, kamu kuruluşları ve özel sektöre yüksek başarımlı hesaplama ve veri depolama hizmetleri sunarak, bilimsel ve teknolojik gelişimin dijital omurgasını oluşturmaktadır.

Her yıl daha fazla araştırmacıya hizmet veren sistem, sürdürülebilir teknoloji yatırımlarıyla büyümeye devam etmektedir. Özellikle geçen yıl ARF süper bilgisayarın TRUBA’ya entegre edilmesiyle kullanıcı sayısında hızlı bir artış yaşanmıştır.

80 bin işlemci çekirdeği, 312 GPU, 14 petabayt veri depolama alanı ile TRUBA, Türkiye’nin en kapsamlı araştırma altyapılarından biri haline gelmiştir. Yapay zekadan hesaplamalı fiziğe ve iklim modellemesine kadar çeşitli alanlarda kritik çalışmalar yürütülmektedir.

Yaklaşık 40 bin dizüstü bilgisayara eşdeğer kapasitesiyle TRUBA, aylar süren hesaplamaları birkaç saat içinde sonuçlandırarak araştırmaların hızını artırmaktadır.

TRUBA, aylık 46 milyon çekirdek saatlik işlem hacmiyle ulusal ve uluslararası projelerde Türkiye’nin rekabet gücünü artırmaktadır.

TRUBA bünyesindeki ARF-ACC kümesi, Kasım 2024’te 227. sıraya yükselmiştir. Aynı zamanda, Kasım 2024’te yayımlanan Green500 listesinde 26. sıraya yerleşerek, enerji verimliliği konusunda da dünya genelinde önemli bir konuma gelmiştir.

Related Posts

Google’dan Türkiye’deki kullanıcılarına yüzde 300 zam!

Teknoloji devi Google, Türkiye’deki kullanıcılarını yakından ilgilendiren önemli bir fiyat değişikliğine gitti. Şirket, popüler bulut depolama servisi Google One için yüzde 300’e varan oranlarda zam yapıldığını duyurdu. Yeni tarifeler, 3 Eylül 2025 …

2025 yılının ilk yarısındaki en iyi oyunlar belirlendi

2025 yılı bitmeden daha çok oyun çıkacak ancak yılın başından beri çıkan oyunları değerlendiren Metacritic, 2025’in şimdiye kadarki en iyi oyunlarını listeledi.

Apple, iOS 26 için duyurmadığı özellikler üzerinde çalışıyor

Apple, haziran ayının başında yeni iOS 26 arayüzünü tanıttı ancak bu arayüz kullanıcılar tarafından eleştirildi.

Kırklareli’nde Gençler Türkiye Muaythai Şampiyonası devam ediyor

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sürüyor.

Artık telefonlarınız Wİ-Fİ’ye bağlanmayacak: 100 kat daha hızlısı icat edildi

Bilim insanları Wİ-Fİ teknolojisine tarihe gömecek yeni uygulamayı geliştirdi. Li-Fi adında yeni teknoloji Wİ-Fİ’ye göre 100 kat daha hızlı veri akışı sağlıyor.

Mahkeme Meta’yı haklı buldu: Yapay zeka eğitimi telif hakkı ihlali değil

ABD’de federal bir yargıç, teknoloji devi Meta’nın yapay zekâ modellerini kitaplarla eğitmesiyle ilgili davada şirket lehine karar verdi. Aralarında ünlü yazar ve komedyen Sarah Silverman’ın da bulunduğu 13 yazarın açtığı davada, mahkeme Meta’nın bu uygulamasının “adil kullanım” (fair use) kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.