Türkiye’nin en dolarize illeri belli oldu: İlk beşte hangi şehirler var?

Türkiye Genelinde Döviz Mevduatı Yükselişte!

2025 yılının ilk çeyreğinde ekonomideki kırılganlığın arttığı dönemde, Türkiye genelinde döviz cinsi mevduatın toplam mevduat içindeki payı dikkat çekici bir şekilde yükseldi. Özellikle İstanbul’da döviz mevduatındaki artış, toplam yurt içi mevduatın neredeyse yarısına sahip olan şehri etkiledi. Aksaray, döviz mevduatının en yüksek olduğu il olarak öne çıkarken, Bingöl, Elazığ, Bayburt ve Çankırı da ilk beşte yer aldılar.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, yurt içi yerleşiklere ait toplam mevduat ilk çeyrekte yüzde 12,2 artarak 2 trilyon 141,5 milyar liraya yükseldi. Bu mevduatın 12 trilyon 705,2 milyarını Türk Lirası cinsi, 7 trilyon 6,4 milyar liralık bölümünü ise döviz cinsi mevduatlar oluşturdu. Döviz mevduatındaki artış, bu dönemdeki en önemli etken oldu.

İlk üç ayda Türk Lirası mevduat hacmi yüzde 7,3 artarken, enflasyona göre reel olarak yüzde 2,6 daraldı. Döviz mevduatının TL cinsinden tutarında ise yüzde 22,2 büyüme görüldü. Bu dönemde döviz tevdiat hesaplarının payı ise yüzde 35,5’e çıktı.

Aksaray’da Dövizin Payı Yüksek

Aksaray, toplam mevduat içinde dövizin payının en yüksek olduğu il olarak öne çıkıyor. Mart sonu itibarıyla Aksaray’ın toplam mevduatının yüzde 48,8’ini döviz hesapları oluşturuyor. Bu oran, 2024 yılı sonundaki yüzde 48,2’lik orandan artış göstermiş durumda.

İstanbul ise toplam mevduatın yaklaşık yarısına sahip durumda. Mart sonu verilerine göre İstanbul, toplam yurt içi TL mevduatının yüzde 45,2’sine, döviz mevduatının ise yüzde 46,4’üne sahip.

Kişi Başına Düşen Ortalama Mevduat

İstanbul, kişi başına düşen ortalama 572 bin 797 lira mevduatla listenin başında yer alırken, Ankara ve Muğla da ilk sıralarda kendilerine yer buluyor. Tunceli ise sürpriz bir şekilde ilk 10’a giren iller arasında yer alıyor.

Related Posts

Mısır ithalatına yeni tarife kontenjanı açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan Mısır İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar ile mısır ithalatında, 31 Temmuz 2025’e kadar geçerli olmak üzere 500 bin tonluk tarife kontenjanı uygulanacak. Resmi Gazetede’de …

Bu yaz düğün organizasyon malzemeleri satışında büyük düşüş var: Yüzde 80 azaldı

Eskişehir’de düğün organizasyon malzemeleri satan Zafer Oyar, geçen seneye göre hediyelik ve tek kullanımlık malzeme satışlarında önemli ölçüde düşüş olduğunu belirtti.

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.