Tayvan, Çinli SMIC’in teknoloji çalışanlarını çaldığını söylüyor

Tayvan Adalet Bakanlığı’na bağlı soruşturma bürosu, Çin’in en büyük çip üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) hakkında, Tayvanlı mühendisleri yasadışı yollarla işe almakla ilgili bir soruşturma başlattı. Yetkililer, SMIC’in Tayvan’da paravan bir şirket üzerinden mühendisleri cezbetmeye çalıştığını iddia ediyor.

SMIC, Tayvan’da yetenek avlıyor

Soruşturma bürosu yaptığı açıklamada SMIC’in Tayvan’da, Pasifik’teki Samoa eyaletinden bir firma gibi davranarak mühendisleri işe almak için bir yan kuruluş kurduğunu söyledi. Bu yan kuruluşun, Tayvan’ın en önemli yarı iletken üretim merkezi olan Hsinchu bölgesinde faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Ancak yetkililer, şirketin operasyonlarıyla ilgili daha fazla ayrıntı paylaşmadı.

Tayvan, küresel yarı iletken üretiminde kritik bir konumda bulunuyor ve dünyanın en büyük çip üretim şirketlerinden biri olan TSMC’ye ev sahipliği yapıyor. SMIC ise son yıllarda ABD’nin yarı iletken sektörüne yönelik ihracat kısıtlamalarına karşı yerli üretim kapasitesini güçlendirmeye odaklanmış durumda. Çin’in bu doğrultuda adadaki yüksek teknoloji birikimine ve yetenek havuzuna ulaşmak için çeşitli dolaylı yöntemler kullandığı iddia ediliyor.

Aktarılanlara göre Tayvan, bu ay içinde yasa dışı işe alım faaliyetlerinde bulunduğundan şüphelenilen 11 şirkete yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenledi. 180 kişinin katıldığı baskınlarda 34 farklı adreste arama yapıldı ve 90 kişi sorgulandı. SMIC de soruşturma altındaki şirketler arasında yer alıyor.

Çin’in Tayvanlı mühendisleri cezbetmek için sık sık paravan şirketler kurduğu ve bu şirketlerin genellikle Tayvan merkezli veya yabancı bir kuruluş gibi gizlendiği ifade ediliyor. Ayrıca, bu tür şirketlerin Tayvan’daki insan kaynakları firmalarıyla iş birliği yaparak mühendis avına çıktığı veya gizli ofisler kurduğu öne sürülüyor.

Related Posts

Türkiye’nin süper bilgisayarından 7 bin 400 kişi yararlandı

Süper bilgisayardan 7 bin 400’den fazla araştırmacı faydalanırken ağustosta devreye alınacak 3’üncü faz ile yapay zeka ve veri yoğun bilimsel uygulama hizmetlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Google’dan Türkiye’deki kullanıcılarına yüzde 300 zam!

Teknoloji devi Google, Türkiye’deki kullanıcılarını yakından ilgilendiren önemli bir fiyat değişikliğine gitti. Şirket, popüler bulut depolama servisi Google One için yüzde 300’e varan oranlarda zam yapıldığını duyurdu. Yeni tarifeler, 3 Eylül 2025 …

2025 yılının ilk yarısındaki en iyi oyunlar belirlendi

2025 yılı bitmeden daha çok oyun çıkacak ancak yılın başından beri çıkan oyunları değerlendiren Metacritic, 2025’in şimdiye kadarki en iyi oyunlarını listeledi.

Apple, iOS 26 için duyurmadığı özellikler üzerinde çalışıyor

Apple, haziran ayının başında yeni iOS 26 arayüzünü tanıttı ancak bu arayüz kullanıcılar tarafından eleştirildi.

Kırklareli’nde Gençler Türkiye Muaythai Şampiyonası devam ediyor

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sürüyor.

Artık telefonlarınız Wİ-Fİ’ye bağlanmayacak: 100 kat daha hızlısı icat edildi

Bilim insanları Wİ-Fİ teknolojisine tarihe gömecek yeni uygulamayı geliştirdi. Li-Fi adında yeni teknoloji Wİ-Fİ’ye göre 100 kat daha hızlı veri akışı sağlıyor.