burdur haber sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Ramazan’dan önce 36 ürüne yüzde 217’ye varan zam, 2 ürüne indirim! Zammın nedenini böyle açıkladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şubat ayı üretici ve market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Doğal afetlerden en çok zarar gören sektörün her zaman tarım olduğunu ...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere dair yazılı bir açıklama yaparak şubat ayındaki durumu değerlendirdi.

Her zaman en fazla zarar gören sektörün tarım olduğunu vurgulayan Bayraktar, Adana, Mersin ve Hatay gibi Akdeniz illerinde meydana gelen don afetinin tarımsal üretime olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Don afetinden zarar gören üreticileri korumak amacıyla, Bayraktar, bölgedeki üreticilerin kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini talep etti ve aynı zamanda yetkililerden üreticilerin zararlarını karşılayacak yardımlar yapmalarını istedi.

Ürünlerde Fiyat Artışları Yaşandı

Bayraktar, bu yılın ramazan ayına kadar olan süreçte markette 39 üründen 36’sında fiyat artışı görüldüğünü, 2’sinde fiyat düşüşü olduğunu ve 1 ürünün fiyatında değişiklik olmadığını belirtti. En fazla fiyat artışının %160,2 ile beyaz lahanada yaşandığını paylaşan Bayraktar, ayrıca beyaz lahanayı %94,1 artışla kabak, %80,9 artışla limon ve %62,5 artışla yumurta takip ettiğini açıkladı. Diğer yandan, patates %18,1 ve karnabahar %1,5 ile fiyatı en fazla düşen ürünler olarak sıralandı. Tüketicilerin, geçen yıla göre bu sene marketten beyaz lahanayı 2,6 kat, kabak 1,9 kat, limon 1,8 kat ve yumurta 1,6 kat fazlaya alacağını belirtti.

Zeytinyağında Fiyat Düşüşü, Limonda Artış Gözlendi

Geçen yıl ile bu yılın ramazan ayına kadar olan süreçte, üreticide 31 üründen 26’sında fiyat artışı, 4’ünde fiyat düşüşü ve 1 üründe fiyat değişikliği olmadığı bilgisini paylaşan Bayraktar, zeytinyağında %27,8’lik bir fiyat düşüşü yaşandığını, en fazla fiyat artışının ise %594,4 ile limonda görüldüğünü belirtti.

Şubat Ayında Üretici ve Market Fiyat Farkı: Yükseldi

Bayraktar, şubat ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla %217 ile kuru fasulyede olduğuna dikkat çekti. Kuru fasulyedeki fiyat farkını %207,4 ile havuç, %197,9 ile kuru kayısı ve %196,6 ile Antep fıstığı takip ettiğini belirtti. Bu durumda, üreticide 33 lira 29 kuruş olan kuru fasulyenin markette 105 lira 54 kuruşa satıldığını örnek verdi.

Patlıcan Markette Fiyatı En Çok Artan Ürün Oldu

Şubat ayında marketlerde fiyatı en fazla artan ürünün patlıcan olduğunu belirten Bayraktar, fiyatı en çok azalan ürünün ise karnabahar olduğunu açıkladı.

Zamların Nedenleri Açıklandı

Bayraktar, üreticide 33 üründen 18’inde fiyat artışı, 7’sinde fiyat düşüşü ve 8 üründe fiyat değişikliği olmadığını paylaştı. Fiyat değişikliklerinin nedenlerini açıklayan Bayraktar, limon, patates, kuru soğan ve mandalina gibi ürünlerde azalma yaşanmasının, gübre, yem ve mazot gibi girdi fiyatlarındaki artışlarında etkili olduğunu belirtti.