Milli İstihbarat Akademisi’nden Rusya-Ukrayna savaşı raporu! Seyri değiştiren anahtar güç

MİA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, raporda, 3 yıldır süren Rusya-Ukrayna Savaşı, askeri doktrinler ve teknolojik uygulamalar bağlamında ele alındı.

Raporda, savunma sanayisi, askeri dönüşüm ve savaşın geleceği açısından dikkate alınması gereken kilit trendler ve yenilikler vurgulandı.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın, modern savaş anlayışında köklü değişimlerin yaşandığı ve yeni nesil savunma teknolojilerinin etkinliğinin test edildiği bir dönüm noktası olarak değerlendirildiği raporda, savaşın, yalnızca iki ülke arasındaki bir güç mücadelesi olmanın ötesine geçerek, jeopolitik dengeleri, askeri doktrinleri ve savunma sanayisinin geleceğini şekillendiren bir laboratuvar haline geldiği belirtildi.

Raporda, insansız hava araçları, elektronik harp sistemleri, hipersonik silahlar ve siber güvenlik gibi çağdaş savaş unsurlarının etkinlikleri ve savaşın değişen doğasına etkileri de incelendi.

Bu kapsamda, öne çıkan sistem, teknoloji ve kabiliyetlerin savaşta kullanımları ve etkileri incelenerek, savunma sanayisi, ulusal güvenlik, savaşın dönüşümü perspektiflerinden geleceğe dair öngörüler de yer aldı.

Rapor 7 bölümden oluşuyor

Özellikle Ukrayna’nın, Batı desteğiyle geliştirdiği esnek savunma stratejileri ve Rusya’nın askeri teknoloji üstünlüğü kurma çabalarının, modern savaşın doğasına ışık tuttuğu bildirilen rapor, “Hava ve Uzay Harbi”, “Elektronik ve Siber Harp”, “Hava Savunma Harbi”, “İnsansız Hava Araçları”, “Kara Savaş Sistemleri”, “Deniz Harbi” ile “Savaş Alanı İstihbaratı ve Teknoloji” olmak üzere 7 bölümden oluştu.

Raporda, teknolojik üstünlüğün tek başına zaferi garantilemediği, başarı için stratejik adaptasyon, hızlı karar alma ve etkili entegrasyonun da kritik öneme sahip olduğuna dikkati çekildi.

Ukrayna’nın sınırlı kaynaklarına rağmen elde ettiği başarıların, dikkati çekici örnekler sunduğuna işaret edilen raporda, bütçe dostu silahlı insansız hava araçları ve dron gibi sistemlerin yarattığı asimetrik avantajların, büyük ordulara karşı etkili savunma yapmanın mümkün olduğunu kanıtladığına değinildi.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın jeopolitik ve insani boyutlarının ötesinde, çağdaş askeri stratejiler ve teknolojiler hakkında benzersiz bir gözlem alanı sunduğu anlatılan raporda, modern savaşın yetenekleri ve zafiyetlerinin gözler önüne serildiği ifade edildi.

Bayraktar TB2 vurgusu

Bayraktar TB2 SİHA’nın, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda simgesel bir rol oynayarak hem askeri hem de toplumsal düzeyde büyük etki yarattığına işaret edilen raporda, Bayraktar TB2’nin, savaşın özellikle ilk aşamalarında Ukrayna ordusunun hem gerçek zamanlı taktik keşif ve gözetleme ihtiyacının büyük kısmını sağladığı hem de taşıdığı ROKETSAN üretimi MAM-L tipi akıllı mühimmatla Rus zırhlı araç, topçu sistemleri ve hava savunma sistemlerini vurarak cephe hattında tesir yarattığı hatırlatıldı.

Raporda, Bayraktar TB2’nin etkisinin sadece askeri düzlemde sınırlı kalmadığına vurgu yapılarak, Ukrayna’nın uluslararası kamuoyunda yürüttüğü destek toplama kampanyası ile ulusal düzeyde halkın moral ve motivasyonunun güçlü tutulması için kullanılan sembollerden biri haline geldiği ifade edildi.

Rapora, Milli İstihbarat Akademisinin resmi internet sitesi “mia.edu.tr” üzerinden erişim sağlanabiliyor.

Related Posts

Erdoğan’dan Leman açıklaması: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır, alçakça bir provokasyondur; Resulullah efendimize küstahlık edenler hesabını hukuk önünde verecek!

Erdoğan’dan Leman açıklaması: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır, alçakça bir provokasyondur; Resulullah efendimize küstahlık edenler hesabını hukuk önünde verecek!

Tahran’dan kritik uyarı: İsrail’in silahlandırılması, İran’a saldırı hazırlığı anlamına geliyor olabilir

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Vahid Ahmedi, başta ABD olmak üzere bazı Batılı ülkelerin İsrail’e askeri teçhizat sevkiyatını artırdığına dikkat çekti. Ahmedi, İsrail’in silahlandırılmasının İran’a yeni bir saldırı hazırlığı anlamına gelebileceğini belirtti.

İsrail’den normalleşme şartı! Golan Tepeleri’ndeki işgal sürecek

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Golan Tepeleri’nde İsrail işgalinin sürmesi şartıyla Tel Aviv yönetiminin Suriye ve Lübnan’la normalleşme arzusunda olduğunu söyledi. Bakan Saar, Avusturya Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger ile Batı Kudüs’te …

Cehaletin böylesi! Düğün konvoyundan atılan meşale ile mahalleyi yakıyorlardı

Muğla Valiliği’nin il genelinde ormanlara girişleri ve tüm yanıcı maddelerin kullanımını yasakladığı Milas’ta düğün konvoyunda atılan bir meşale yangın çıkardı. Şiddetli rüzgar ile hızla yayılan yangında evler yanmaktan son anda kurtarıldı.

Fırtına nedeniyle Şile’de bugün denize girmek yasaklandı

İstanbul’un haftasonu başlıca denize girme alanlarından Şile’de bugün denize girmek yasak. Karadeniz’e açılan ilçede fırtına nedeniyle iyi yüzme bilenler için bile tehlike var

Rusya’dan büyük taarruz sinyali: 111.000 asker konuşlandırıldı

Ukrayna’nın doğusunda, Donetsk bölgesinin kritik ulaşım merkezi Pokrovsk kentinde, Rusya’nın yeni bir büyük askeri operasyon hazırlığı içinde olduğuna dair işaretler güçleniyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy’nin “Kyiv Independent …