Malatya’da Zirai Don Felaketi

Zirai Don Malatya’da Meyve Üreticilerini Vurdu

Malatya genelinde etkili olan zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok meyve türünde büyük zarara neden oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, bazı bölgelerde sıcaklıkların eksi 13 dereceye kadar düştüğünü belirterek, donun ağaçların fizyolojik yapısına da zarar verdiğini söyledi.

Birçok ilde etkili olan zirai don kayısı başkenti olan Malatya’da da ciddi hasara yol açtı. 2 milyona yakın kayısı ağacı ile yıllık üretimde dünya kuru kayısı üretim lideri olan Malatya’da 12 Nisan Cumartesi gününü kar yağışı ve sonrası yaşanan zirai don ile birlikte meyvelerin büyük bir bölümü yandı.

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, yaşanan zirai don olayının, kayısı ağaçların meyve tutum sürecinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Fonolojik olarak küçük meyve ya da çiçek sonrası dönemde olan ağaçlar, düşük sıcaklık nedeniyle ciddi hasar gördü. Malatya genelinde verim kaybı büyük. Sadece meyve değil, ağaçların sürgünlerinde ve yapraklarında da yanmalar mevcut. Bu da ilerleyen yıllarda ağaç gelişimini olumsuz etkileyebilir” dedi.

Yaklaşık 950 bin dekarlık kayısı üretim alanının tamamında zararın görüldüğünü belirten Çiçek, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ve önümüzdeki günlerde net tabloya ulaşılabileceğini ifade etti. Üreticilere çağrıda bulunan Çiçek, tarım sigortası yaptıran çiftçilerin bir an önce başvurularını yaparak hasar tespiti sürecini başlatmaları gerektiğini kaydetti.

“Ağaçların fizyolojik yapısı da etkilendi”

Çiçek, yalnızca kayısı değil, ceviz, kiraz, elma, armut ve üzüm bağlarında da benzer zararların tespit edildiğini belirterek, “Don olayının etki alanı çok geniş. Hasar sadece ürünle sınırlı kalmadı, ağaçların fizyolojik yapısı da etkilendi. Önümüzdeki günlerde zararın boyutu daha net ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

“74 yaşındayım böyle bir afet görmedim”

Yakınca mahallesinde kayısı yetiştirici olan Abdulkadir Keklik de şuana kadar böylesine büyük bir don afetinin yaşanmadığını belirterek bahçesindeki kayısı dahil tüm meyve ağaçlarının zarar gördüğünü söyledi. Bahçesinde 5 kez ilaçlama yaptığını ve 6’ıncısı içinde hazırlık yaptığı esnada zirai donun meydana geldiğini söyleyen Keklik, “74 yaşındayım böyle bir afet görmedim” diye konuştu. – MALATYA

Related Posts

Mısır ithalatına yeni tarife kontenjanı açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan Mısır İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar ile mısır ithalatında, 31 Temmuz 2025’e kadar geçerli olmak üzere 500 bin tonluk tarife kontenjanı uygulanacak. Resmi Gazetede’de …

Bu yaz düğün organizasyon malzemeleri satışında büyük düşüş var: Yüzde 80 azaldı

Eskişehir’de düğün organizasyon malzemeleri satan Zafer Oyar, geçen seneye göre hediyelik ve tek kullanımlık malzeme satışlarında önemli ölçüde düşüş olduğunu belirtti.

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.