Hindistan’a gözdağı: Pakistan, 450 kilometrelik balistik füzeyi test etti

Pakistan, Hindistan ile gerilimin arttığı dönemde balistik füze denemesi gerçekleştirdi.

Ordudan yapılan açıklamaya göre, 450 kilometre menzile sahip olan “Abdali” adlı karadan karaya balistik füzesi eğitim atışı başarıyla tamamlandı. Bu füze, hem konvansiyonel hem de nükleer başlık taşıyabiliyor.

Açıklamada, denemenin birliklerin operasyonel hazırlığını sağlamak ve füzenin gelişmiş navigasyon sistemi ile artırılmış manevra kabiliyeti özelliklerini doğrulamak amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Başbakan Şahbaz Şerif, füze denemesine katılan bilim insanları ve mühendisleri tebrik ederek ülkenin stratejik caydırıcılığını güçlendirme çabalarına teşekkür etti.

Pakistan’ın bu hareketi, komşusu Hindistan’a yönelik bir “gözdağı” olarak yorumlandı.

Öte yandan, Pakistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı Attaullah Tarar, 30 Nisan’da yaptığı açıklamada, Hindistan’ın yakın bir zamanda Pakistan’a saldırı planladığı istihbaratına sahip olduklarını belirtmişti.

Gerilim Nasıl Tırmandı?

Hindistan’ın Cemmu ve Keşmir’deki Pahalgam bölgesinde 26 tatilcinin ölümüyle sonuçlanan silahlı terör saldırısında Pakistan’ın rolü olduğunu iddia etmesi üzerine iki ülke arasındaki gerginlik arttı. Saldırıyı Pakistan merkezli Leşker-i Tayyibe’nin bir kolu olan “Direniş Cephesi (TRF)” adlı grup üstlenmişti.

Pakistan yönetimi, saldırıyla herhangi bir alakalarının olmadığını iddia ederek tarafsız bir soruşturma çağrısında bulundu. Gerginliğin tırmanmasının ardından her iki ülke de birbirlerine karşı diplomatik adımlar atmıştı. Vizeler iptal edilmiş, diplomat sayıları sınırlanmıştı.

Pakistan, Hindistan’a ait uçakların geçişine izin vermemişti. Hindistan ise İndus Su Anlaşması’nı askıya alarak su paylaşımını durdurmuştu. Bu karar Pakistan’da protestolara neden olurken, Pakistan hükümeti bu adımın ardından yasal işlem başlatacağını duyurdu.

Ayrıca, Keşmir’deki Kontrol Hattı (LoC) boyunca Hindistan ve Pakistan orduları arasında çatışmalar yaşanmıştı. Bu bölge, iki ülke arasındaki 740 kilometrelik fiili sınırı oluşturuyor.

Related Posts

DEM kliği boş durmadı… Öcalan’a rağmen İsrail’le nerede buluştu

DEM Parti İmralı heyeti önce Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü, ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Ancak günün asıl dikkat çeken gelişmesi, DEM Parti’nin Suriye rejimine yönelik yaptığı açıklama oldu.

Endonezya’da şiddetli deprem!

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’ne (USGS) göre, Endonezya’nın Maluku eyaleti açıklarında 6,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre depremde can ve mal kaybı yaşanmazken tsunami uyarısı da yapılmadı. YERİN 65,7 KİLOMETRE …

Araç kuyruğunun bir ucu Aydın diğer ucu Muğla’da

Aydın-Muğla karayolu öğle saatlerinde büyük bir araç yoğunluğuna sahne oldu. Öğle saatlerinden itibaren başta İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyükşehirlerden yola çıkan binlerce araç, Aydın’ın Çine ilçesinde başlayan yoğunluk Muğla’ya kadar …

Binlerce yıllık sessizlik bozuldu: Mayaların kurucu kralı bulundu

Amerikalı arkeologlar Arlen ve Diane Chase, Belize’nin Caracol antik kentinde 331 yılında kurulan krallığın ilk hükümdarı Te K’ab Chaak’a ait olduğu belirlenen bir mezar keşfetti. Houston Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, mezarın 350 yılına …

BM’den Suriye raporu: El Kaide ile HTŞ arasında “aktif bir bağ” yok; bazı üst düzey isimler daha aşırı görüşlere sahip

BM’den Suriye raporu: El Kaide ile HTŞ arasında “aktif bir bağ” yok; bazı üst düzey isimler daha aşırı görüşlere sahip

Macron çiftinin arasındaki soğuk rüzgarların asıl sebebi belli oldu

Brigitte Macron’un İngiltere ziyaretinde Cumhurbaşkanı Macron’a karşı sergilediği mesafeli tavır, kamuoyunda soğukluk olarak yorumlandı. Ancak gerçek, Fransa First Lady’sinin kız kardeşini kaybetmesinin ardından yaşadığı yas süreciydi.