Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu: O zorunlulukta yeni tarih!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt satışlarında vergi denetimini artırmak amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında yeni nesil taşıt tanıma birimi (TTB) montaj süresine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Taşıt sahiplerine verilen bilgiye göre, araç sahipleri 2 Haziran 2025 tarihine kadar gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini tamamlarsa, TTB montajı için tanınan süre 30 Haziran 2025’e kadar uzatılacak.

BAŞVURU YAPANLARA EK SÜRE

GİB tarafından yapılan açıklamada, UTTS kapsamında olan tüm taşıt sahiplerinin, akaryakıt harcamalarını gider gösterip göstermediklerine bakılmaksızın, 2 Haziran 2025 tarihine kadar başvuru işlemlerini tamamlamaları durumunda TTB montaj süresinin 30 Haziran 2025’e kadar uzatıldığı ifade edildi.

ZORUNLULUK TÜM TAŞITLAR İÇİN GEÇERLİ

UTTS Uygulama Genel Tebliği’ne göre, kiralama yoluyla edinilen ya da işletmeye dahil edilen ve fiilen işte kullanılan taşıtlara TTB takılması zorunlu hale getirildi. GİB, gerekli kayıt ve başvuruların utts.gov.tr adresi üzerinden yapılması halinde, mükelleflere montaj için tanınan sürenin 30 Haziran 2025’e kadar geçerli olacağını vurguladı.

DENETİMİN AMACI ‘VERGİ GÜVENLİĞİ’

Akaryakıt istasyonlarında vergi güvenliğinin sağlanması ve usulsüz fiş ve faturalardan kaynaklanan vergi kayıplarının önlenmesi hedefleniyor. Yalnızca gider gösterilen araçlar değil, TTS programına kayıtlı olmayan taşıtlar da bu kapsama dahil ediliyor.

MOTOSİKLETLER DE KAPSAMDA

Sistem, işletme adına kayıtlı veya kiralama yoluyla edinilen motosikletleri de kapsıyor. Motosiklet sahiplerinin de, 2 Haziran 2025’e kadar başvuru işlemlerini tamamlayarak 30 Haziran 2025’e kadar montajı gerçekleştirmeleri gerekiyor.

BELGELER DÜZENLENMEZSE YAPTIRIM VAR

UTTS kapsamında belgelerin oluşturulmaması durumunda Vergi Usul Kanunu’na göre yaptırımlar uygulanacak. Kayıtlı olmayan araç sahipleri akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecekler.

CEZALAR 140 BİN TL’YE KADAR ULAŞABİLİYOR

Yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeyen mükellefler, 7 bin liradan başlayıp 140 bin liraya kadar ulaşabilen Özel Usulsüzlük Cezaları ile karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca, TTB montajının belirtilen tarihlerde yapılmaması durumunda ceza uygulanabilir.

Yetkililer, mükellefleri mağduriyet yaşamamaları için yükümlülüklerini eksiksiz ve zamanında yerine getirmeleri konusunda uyarıyor.

Related Posts

Fitch’ten Türk bankalarına uyarı: Refinansman riskleri artabilir

Fitch’ten Türk bankalarına uyarı: Refinansman riskleri artabilir

Almanya’daki Ford fabrikasında grev: Üretim durdu

Almanya’nın Köln kentinde 1930’dan bu yana üretim yapan ve 11 bin 500 kişinin çalıştığı Ford fabrikasında işçiler, greve başladı.

Geçici işçi alımlarındaki şarta tepki: Demokratik ve adil bir karar değil!

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) mevsimlik işçi alımlarında da uygulanacak, “başvuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde SGK’lı bir işte çalışmamış olma” şartını içeren yönetmelik …

Ünlü moda devi çalışanlarını işten çıkaracak

Ünlü moda devi çalışanlarını işten çıkaracak

Fitch’ten ABD-Çin tarifeleriyle ilgili açıklama! ‘Ticaretin normalleştiğine işaret etmiyor’

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD ile Çin’in karşılıklı tarifeleri geçici olarak düşürmesinin önemli bir gerilimi azalttığını ancak bunun ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediğini bildirdi.

Donald Trump imzayı attı: Kötü haberi Türk Eczacıları Birliği Başkanı verdi!

ABD’nin aldığı yeni kararın ilaç sektöründe küresel etkiler yaratması bekleniyor. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, bu gelişmenin Türkiye dahil birçok ülkede ilaç fiyatlarını ve erişimi doğrudan etkileyebileceğini belirtti.