Ankara’da ilk: ‘Radyo ve İletişim Müzesi’ açıldı!

Ankara’da girişimci Mehmet Emin Ayaz, Altındağ ilçesinde sahibi olduğu eski konakta başkentin ilk ‘Radyo ve İletişim Müzesi’ni kurdu. Radyo, telefon, telsiz ve çağrı cihazı gibi eski iletişim araçlarının yer aldığı müze, ilgi gördü.

Mehmet Emin Ayaz, Altındağ’da sahibi olduğu eski konağı, ‘Radyo ve İletişim Müzesi’ haline getirdi. Ayaz, önce seyahatlerinde edindiği eski birkaç radyo ile başladığı koleksiyonunu son 2 yılda çoğalttı. Şehir şehir antika pazarlarını gezen Ayaz, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde köylerde kullanılan eski radyo ve iletişim araçlarını topladı. Ayaz, 100’den fazla radyo, telefon, telsiz ve çağrı cihazlarından oluşan koleksiyonunu müzede sergilemeye başladı.

Radyo ve İletişim Müzesi, 13 Şubat Dünya Radyo Günü’nde ziyarete açıldı. Bahçe girişinde eski telefon kulübesi bulunan 2 katlı müze ilgi görürken, özellikle 100 yıl eskiye dayanan radyolar, sahra telefonları, kızaklı ve çantalı telefonlar beğeni topladı. Ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkaran müzede geçmişte Rus askerlerinin istihbarat ve haberleşme amacı ile kullandığı telefon da dikkat çekti.

“İnsanların duygulanacağı radyolar var”

Mehmet Emin Ayaz, eşiyle yaptığı araştırmalar sonucunda, başkentte eksikliğini fark ettikleri ‘Radyo ve İletişim Müzesi’ni kurmaya karar verdiklerini belirterek, “Müzeyi kurmadan önce elimizde 5-6 tane radyo vardı. Diğerlerini daha sonra temin ettik. Müzede sergilenen iletişim araçlarını yaklaşık 2 senede topladık. Radyo bir hayaldir, radyo bir tiyatrodur, radyo bir haberdir. Onun için herkesin hayatında bir radyo vardır. Bunu yansıtmak için, bu duyguları unutturmamak için böyle bir müze açmayı düşündük ve başardık. Müzemizde, geçmişe dönük, üretiminin üzerinden 80 ila 100 yıl geçmiş ve hala çalışan ve insanların gördüğünde duygulanacağı radyolar var. Z kuşağı da annelerinin babalarının hayatlarında böyle bir radyo yaşamı olmuş ve hayatlarında bir süre yer edinmiş bu radyoları görme fırsatı bulup duygulanacaktır. İnsanların bir kısmı burada duygusallaşacak, bir kısmı da sevinecektir ” diye konuştu.

“Telefon, vuslat ve kavuşmadır” 

Telefonu sadece bir makine olarak görmediğini de belirten Ayaz, “Telefon vuslat ve kavuşmadır. Geçmişte telefonun sesinde, çaldığında heyecanlanan insanlarımız vardı. ‘Beni kim arıyor’ diye merak içerisinde koşa koşa ahizeyi kaldırıp karşıdaki kişinin görüntüsünü görmese de sesini duyduğunda heyecanlandıkları bir yaşam ve dönem vardı. Bu dönemi ve duyguları tekrar yansıtmak istedik müzemizde. Müzede sergilenen en değerli parçalardan biri de geçmişi 1909 yıllarına dayalı İsveç patentiyle Rusya’da yapılmış bir duvar telefonu. Bunlar tarihi 100 yılı geçmiş ve günümüzde insanların görmediği cihazlar. Telefonun, Erzurum’da yaşayan bir vatandaşımızın elinde olduğunu duyduk. Hemen temasa geçtik ve anlaştıktan sonra telefonu bize gönderdiler. Bu telefon Osmanlı zamanında uzun yıllar Doğu Anadolu illerinde kalan Rusların haberleşme amacıyla kullandığı telefonlardan. Ayrıca, müzenin bahçesinde ise geçmiş yıllara ait bir telefon kulübesi sergileniyor. Müzemize gelen ziyaretçilerimiz kulübenin önünde fotoğraf çektirip nostalji yaşıyorlar ” dedi. (DHA)

 

TIKLAYIN – Murat Sabuncu | Edirne’deki duvarından Türkiye kamuoyuna, Demirtaş’a suskunluğun şahidi takvimler…

TIKLAYIN – İniş sırasında ters dönen yolcu uçağı görüntülendi!

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Ülkeyi kim “germek” istiyor?

TIKLAYIN -Spor yazarları, Galatasaray’ın Rizespor galibiyetini yorumladı: “Futbolda dün yok, Buruk inatlarından vazgeçmeli”

Related Posts

HAVA DURUMU 30 HAZİRAN PAZARTESİ BUGÜN || Meteoroloji’den bölge bölge yağmur uyarısı! Hava durumu bugün nasıl? Ankara, İzmir ve İstanbul’da yağmur yağacak mı? İşte son tahminler

Hava durumu bugün nasıl? Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından 30 Haziran hava durumu raporu yayınlanmasının ardından başta belirtilen soru cevabını buldu. Özellikle gün içerisinde plan yapacaklar merak içerisinde “30 Haziran Pazartesi yani bugün hava durumu nasıl?” sorusunun cevabını araştırıyor. Merak edenler için Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 30 Haziran Pazartesi hava durumu detaylarını haberimizde derledik. İşte merak edilen soruların cevabı ve 30 Haziran Pazartesi hava durumu ayrıntıları…

KPSS SINAV VE BAŞVURU TARİHİ 2025 | KPSS ne zaman, hangi ayda yapılacak?

KPSS A Grubu Genel Yetenek-Genel Kültür, KPSS Alan Bilgisi sınav ve başvuru tarihleri ÖSYM tarafından 2025 sınav takviminin açıklanmasının ardından merak edilip araştırılıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, 2025 KPSS ne zaman? İşte merak edilip araştırılan KPSS A Grubu Genel Yetenek-Genel Kültür, KPSS Alan Bilgisi sınav ve başvuru tarihleri…

Emekli olduğu üniversiteye öğrenci olarak döndü

Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda 40 yıl öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Zeliha Kerry (69), 2023 yılında emekli olduktan sonra EÜ Sosyoloji Bölümü’ne öğrenci olarak kaydoldu. Emekli olduğu okula geri dönen Prof. Dr. Kerry, kampüsteki 42’nci yılını öğrenci olarak geçiriyor.

Klima nasıl tasarruflu kullanılır? Kimse o ayarı ciddiye almıyor ama klimada tasarrufun püf noktası orada!

Yaz aylarında klima kullanım süresi artınca tasarruflu kullanım yolları da araştırılan hususlar arasında yer almaya başladı. Sıcak havalarla başa çıkmanın yegane yollarından birisi olan klima kullanımı, her ne kadar ferah bir ortama zemin hazırlasa da yanlış kullanım halinde cepleri de yakabilme potansiyeli ile ürkütücü olmaktadır. Peki, klima nasıl tasarruflu kullanılır? Klimayı daha tasarrruflu kullanabilmek için neler yapmak gerekiyor? İşte, o konu hakkında bazı püf noktaları

Sakarya Üniversitesi, THE 2025 etki sıralamasında yükseldi

Sakarya Üniversitesi, Times Higher Education (THE) tarafından yayımlanan 2025 Etki Sıralaması’nda (Impact Rankings) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik çalışmalarıyla Türkiye genelinde 14–18 aralığında yer aldı.

YKS KATILIM SAYISI 2025 || Bu sene YKS sınavına kaç kişi girecek? TYT, AYT, YDT oturumlarına kaç kişi başvurdu?

YKS 2025 sınavına girecek aday sayısı açıklandı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 oturumları 21-22 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Hedeflediği üniversite ve fakülteye girmek isteyenler TYT, AYT ve YDT oturumlarında ter dökecek. Diğer taraftan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar bu sene YKS’nin Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) oturumları için başvuru sayısını da açıkladı. Peki Bu sene YKS sınavına kaç kişi girecek? TYT, AYT, YDT oturumlarına kaç kişi başvurdu? İşte 2025 üniversite sınavı başvuru sayısı…