ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Araç kuyruğunun bir ucu Aydın diğer ucu Muğla’da

Aydın-Muğla karayolu öğle saatlerinde büyük bir araç yoğunluğuna sahne oldu. Öğle saatlerinden itibaren başta İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyükşehirlerden yola çıkan binlerce araç, Aydın’ın Çine ilçesinde başlayan yoğunluk Muğla’ya kadar …

Binlerce yıllık sessizlik bozuldu: Mayaların kurucu kralı bulundu

Amerikalı arkeologlar Arlen ve Diane Chase, Belize’nin Caracol antik kentinde 331 yılında kurulan krallığın ilk hükümdarı Te K’ab Chaak’a ait olduğu belirlenen bir mezar keşfetti. Houston Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, mezarın 350 yılına …

BM’den Suriye raporu: El Kaide ile HTŞ arasında “aktif bir bağ” yok; bazı üst düzey isimler daha aşırı görüşlere sahip

BM’den Suriye raporu: El Kaide ile HTŞ arasında “aktif bir bağ” yok; bazı üst düzey isimler daha aşırı görüşlere sahip

Macron çiftinin arasındaki soğuk rüzgarların asıl sebebi belli oldu

Brigitte Macron’un İngiltere ziyaretinde Cumhurbaşkanı Macron’a karşı sergilediği mesafeli tavır, kamuoyunda soğukluk olarak yorumlandı. Ancak gerçek, Fransa First Lady’sinin kız kardeşini kaybetmesinin ardından yaşadığı yas süreciydi.

Trump: Putin’i Ukrayna’ya saldırırsa Moskova’yı bombalamakla tehdit ettim

Trump: Putin’i Ukrayna’ya saldırırsa Moskova’yı bombalamakla tehdit ettim

Fransa ve İngiltere nükleer füzeleri Rusya’ya doğru çevirdi

İngiltere ve Fransa, Avrupa’ya yönelik nükleer tehditlere karşı ortak hareket etme kararı aldı. Londra’daki zirvede duyurulan bu yeni caydırıcılık doktriniyle iki ülke, nükleer silahlarını bağımsız tutacak fakat olası saldırılarda birlikte kullanabilecek. Anlaşma, Rusya’ya karşı Avrupa savunmasında tarihi bir adım oldu.