Tarım sayım seferberliği ne zaman başlayacak?

Türkiye’de Tarım Sayım Seferberliği Temmuz Ayında Başlayacak

Türkiye genelinde yapılacak tarım sayım seferberliği temmuz ayında start alacak. Bu kapsamda tarımsal işletme tasarrufundaki parseller, hayvancılık, tarımsal alet ve makine verileri toplanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yetkililerine göre, tarım ve gıda politikalarının doğru kurgulanabilmesi ve politikaların etkinliğinin izlenebilmesi için gereken verilerin derlenmesi amacıyla sayım gerçekleştirilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK iş birliğinde gerçekleştirilecek sayım, iki aşamada planlanıyor. İlk aşamada, Bakanlık tarafından kayıtlarda olmayan tarım arazileri tespit edilip kayda alınacakken, ikinci aşamada bu tespit edilen alanlar detaylı olarak incelenecek. Bu aşamalar “tamsayım” yöntemiyle gerçekleştirilecek.

Beyan Edilen Veriler Anlık Kontrol Edilecek

İdari kayıtlar ile birlikte yapılacak sayımda, tarımsal işletmeler randevulu olarak sayım bürolarına davet edilecek. Veriler yüz yüze görüşmelerle toplanacak.

Anket yöntemi, uluslararası standartlar ve ilgili kuruluşlarla yapılan istişareler sonucunda belirlendi. Tarımsal işletmelerin beyan ettiği bilgiler anlık olarak kontrol edilecek.

5 Binden Fazla Personel Görev Alacak

İl ve ilçelerde kurulan “İl ve İlçe Sayım Komiteleri”, sayım sürecinin koordinasyonundan sorumlu olacak. Ülke genelinde 973 sayım bürosu bulunacak ve toplamda 5 binden fazla personel görev yapacak.

Tarımsal işletmelerden talep edilen bilgiler; tasarrufundaki parseller, hayvancılık, tarımsal alet ve makine verilerini içerecek. Ayrıca, bitkisel üretim için kullanılan parseller, tarımsal alet ve makinelerin listesi gibi detaylar da istenecek.

İdari Kayıtlarla Birleştirilmiş Yöntem Avrupa Birliği Ülkelerinde Öne Çıkıyor

Tarım sayımları, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından önerilmektedir. Mevcut sayım turunda 122 ülke tamamlarken, Türkiye de dahil olmak üzere 30 ülkede süreç devam etmektedir.

Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, idari kayıtlarla birleştirilmiş yöntem yüzde 32 gibi bir oranda uygulanmaktadır. Geleneksel ve modüler yöntem ise genellikle gelişmekte olan ülkelerde tercih edilmektedir. (AA)

Related Posts

Fransa’ya iki tekerlekli ihracatı 50 katına çıktı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nden derlenen bilgilere göre, ocak-haziran döneminde otomotiv endüstrisinin ihracatı yaklaşık yüzde 13 artışla 19 milyar 986 milyon 716 bin dolar oldu. Yılın ilk yarısında Türkiye’nin 131 milyar 440 …

Esenler’de Lahmacun Fırsatı

Esenler’deki esnaf 2 lahmacun ve 1 ayranı 99 TL’ye satıyor, yıl sonuna kadar bu fiyatta kalacak.

Gram ve çeyrek altından beklenmeyen hareket: İşte 19 Temmuz altın fiyatları

Altın fiyatları haftayı yukarı yönlü tamamladı. Hafta boyunca dalgalı bir seyir izleyen piyasada gram altın rekor seviyeye merdiven dayarken, çeyrek ve Cumhuriyet altınında da yükseliş görüldü. İşte 19 Temmuz 2025 güncel altın fiyatları…

Lavanta Üretimi ile Ekonomiye Katkı

İsmail ve Emine Daşgın çifti, Aloğlu köyünde başladıkları lavanta üretiminden gelir elde ediyor.

İşsizlik fonu işçiye merhem olmadı

İşçinin gelirlerini koruması gereken İşsizlik Sigortası Fonu’nun işlevini kaybederek ‘işveren destek fonuna’ dönüştürüldüğünü kaydeden Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı (DİSK) Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “Fonun harcama kalemlerinde öngörülen yeni artışlar, asıl işlevinden daha da uzaklaştıracak.

Mısır ithalatına yeni tarife kontenjanı açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan Mısır İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar ile mısır ithalatında, 31 Temmuz 2025’e kadar geçerli olmak üzere 500 bin tonluk tarife kontenjanı uygulanacak. Resmi Gazetede’de …