Fitch’ten ABD-Çin tarifeleriyle ilgili açıklama! ‘Ticaretin normalleştiğine işaret etmiyor’

ABD ve Çin Gümrük Vergilerini Düşürme Konusunda Anlaştı

Fitch tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD ile Çin arasında karşılıklı uygulanan gümrük vergilerinin 3 ay süreyle düşürülmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Bu anlaşmanın, dünyanın en büyük iki ekonomisini önemli bir çöküşten koruma isteğine işaret ettiği vurgulandı.

Geçen ay yüksek gümrük vergilerinin ABD-Çin ticaret akışına zarar verme olasılığı üzerine 2025 küresel ekonomik büyüme tahminini düşüren Fitch, varılan anlaşma sonucunda ABD’nin ortalama tarife oranının yüzde 23’ten yüzde 13’e düştüğünü açıkladı.

Anlaşmaya atfen, küresel büyümeye daha az olumsuz etki yapacağı belirtilerek, ancak yine de yeni oranın önceki yılın yüzde 2,3’ünden önemli ölçüde daha yüksek olacağı dile getirildi.

“Tedarik Zincirlerinde Daha Fazla Kesinti Yaşanması Olası”

ABD-Çin anlaşmasının somut ekonomik etkileri olan ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediği açıklandı. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in, anlaşmanın ülkenin Çin’e olan ithalat bağımlılığını azaltacağı “stratejik ihtiyaçlar için ekonomik ayrışma” sürecine devam edeceği ancak “genel ayrışmanın” bir politika olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, ABD’nin en yüksek gümrük vergisi uyguladığı ticaret ortağı olmaya devam ettiği, tahmini yüzde 31,8 tarife oranıyla belirtildi.

Trump yönetiminin tarifeleri artırarak ABD imalatını teşvik etmeyi ve ticaret açığını azaltmayı hedeflediği belirtilen açıklamada, bu durumun ticaret akışlarında ve tedarik zincirlerinde daha fazla kesinti yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.

“Ticari Gerilim Azalırsa Büyüme Tahminleri Yukarı Yönlü Güncellenebilir”

Açıklamada, yüksek gümrük vergileri beklentisinin ithalatın artmasına neden olduğu ve ülke ekonomisinin ilk çeyrekte daralmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

Gelecek çeyreklerde ticaret ve ilgili verilerin dalgalı seyredebileceği ifade edilerek, ABD-Çin görüşmeleri ve diğer ticaret müzakerelerinin belirsizliğinin yatırımlar üzerinde bir fren görevi görmeye devam edeceği vurgulandı.

Haziran ayında yayımlanacak Küresel Ekonomik Görünüm raporunda küresel makroekonomik tahminlerin güncelleneceği ve ticari gerilimin azalması durumunda küresel büyüme tahminlerinin revize edilebileceği belirtildi.

Related Posts

Donald Trump imzayı attı: Kötü haberi Türk Eczacıları Birliği Başkanı verdi!

ABD’nin aldığı yeni kararın ilaç sektöründe küresel etkiler yaratması bekleniyor. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, bu gelişmenin Türkiye dahil birçok ülkede ilaç fiyatlarını ve erişimi doğrudan etkileyebileceğini belirtti.

TÜİK açıkladı: Doğum oranı 23 yılın en düşük seviyesinde

TÜİK’in 2024 doğum istatistiklerine göre, Türkiye’de doğurganlık hızı 1,48’e gerileyerek nüfusun yenilenme eşiğinin altına indi. 71 ilde doğurganlık hızı 2,10’un altında kalırken, 3 çocuk ve üzeri ortalamanın görüldüğü tek il Şanlıurfa oldu. Eğitim seviyesi arttıkça doğurganlık düşerken, ilk doğum yaşı ortalaması 29,3’e yükseldi.

Malezya perakende satışlarında olumlu seyir hakim

Malezya İstatistik Dairesi tarafından yayımlanan verilere göre, ülkenin perakende satışları 2025 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 arttı. Bu oran, Şubat ayındaki yüzde 5,7’lik revize edilen artışın üzerinde gerçekleşti …

Bakan Kurum’dan depremzede aileye ziyaret: Sözümüzü tutacağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş ziyareti kapsamında Dulkadiroğlu ilçesindeki yeni evlerine taşınan Tıraş ailesine misafir oldu.

BDDK verisi: 2.1 milyon kişi bankalardaki paranın dörtte üçüne sahip

BDDK verisi: 2.1 milyon kişi bankalardaki paranın dörtte üçüne sahip

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.