Gelir vergisinde 5 milyona yakın beyannameyle rekor kırıldı

Güncel

GİB’in 2024 yılında elde ettiği gelirlere ilişkin matrah beyanı 1 trilyon 370 milyar lira olarak açıklandı ve 411 milyar lira vergi hesaplandı.

Kira geliri gibi gelirlerini beyan etmeyenler de denetim altına alındı.

“Vergi dairelerimiz harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verilebilir”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kazancını doğru ve zamanında beyan eden mükelleflere teşekkür ederek “Gelirlerini zamanında beyan etmeyen mükelleflerimizin de vergi dairelerimiz harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verebileceğini hatırlatmak istiyorum.” dedi.

Gelir vergisinde rekor kırıldı

GİB’in yürüttüğü çalışmalar sonucunda geçen yıl elde edilen kazançlara yönelik yaklaşık 5 milyon beyanname verilerek rekor kırıldı.

GİB, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kira ve ücret gelirleri başta olmak üzere ticari, zirai ya da serbest meslek kazancı elde eden mükelleflere yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdi.

Mükelleflere SMS gönderildi

GİB, 1 Mart’tan itibaren mükelleflere SMS göndererek 2024’te elde edilen gelirlere ilişkin beyan döneminin başladığını ve beyannamelerin elektronik ortamda verilebileceğini hatırlattı.

Bu kapsamda kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden yaklaşık 1,7 milyon mükellef ile ticari, zirai ve serbest meslek kazancı elde eden yaklaşık 2,9 milyon kişiye SMS gönderildi.

Serbest meslek mensuplarına hatırlatma yapıldı

Avukat, doktor, mimar ve mühendis gibi serbest meslek erbaplarına geçmiş yıllarda yapılan analiz sonuçlarına dayanarak gelirlerini doğru şekilde beyan etmeleri konusunda hatırlatma yapıldı.

Kendisine SMS gönderilen mükelleflerden beyanname vermeyenler de son gün dahil olmak üzere beyan dönemi içinde üç kez hatırlatıldı.

Hazır Beyan Sistemi üzerinden verilen beyannamelerde ve matrah ile tahakkuk eden vergi miktarlarında bugüne kadarki en yüksek seviyelere ulaşıldı.

Kira geliri için verilen beyanname sayısı

Bu dönemde kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden 2 milyon 248 bin mükellef beyanname verdi.

Bu mükellefler tarafından verilen beyannamelerde 857,6 milyar lira matrah ve 267,3 milyar lira vergi beyan edildi. Geçen yıla göre beyanname sayısında %24, matrah ve hesaplanan vergide ise sırasıyla %115 ve %111 artış yaşandı.

473 bin mükellef bu yıl ilk kez kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlara ilişkin beyanname verdi.

Ticari, zirai ve serbest meslek kazancı yönünden gelir vergisi mükellefi olarak 2 milyon 747 bin beyanname verildi. Bu dönemde beyan edilen matrah ve vergi miktarlarında %90’lık bir artış yaşandı.

411 milyar lira vergi toplanacak

Geçen yıl 4 milyon 995 bin beyanname verilerek bugüne kadarki en yüksek sayıya ulaşıldı. Toplam matrah 1 trilyon 370 milyar 500 milyon lira, hesaplanan vergi ise 411 milyar lira oldu.

Gelirlerini beyan etmeyenler denetim altında

2024 yılında gelir elde eden ve beyanname vermeyen veya eksik beyanda bulunan mükellefler GİB tarafından tespit edilmeye başlandı.

Bu mükelleflerin bilgileri vergi dairelerine iletilerek cezalı işlem uygulanacak.

Vergi dairesinden yazı gelmeden pişmanlıkla beyanname verilebilir. Pişmanlıkla beyanname verenlere vergi ziyaı cezası kesilmez.

Beyannameler internet üzerinden Hazır Beyan Sistemi kullanılarak verilebilir ve ödemeler yine bu sistem aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

“Kayıtdışıyla mücadele çalışmaları sonuç verdi”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışı ekonomiyle mücadele kapsamında yapılan çalışmaların olumlu sonuçlarını gösterdi.

Şimşek, “Son bir yıldır yapılan bilgilendirme ve denetim çalışmaları sonucu 2023 ve 2024 vergi dönemlerine ilişkin beyanname veren mükellef sayısı 826 bin 169 arttı.” dedi.

“Kazançlarını doğru ve zamanında beyan eden mükelleflere teşekkür”

Kayıtdışılıkla mücadele devam ederken kazançlarını doğru şekilde beyan eden mükelleflere teşekkür eden Şimşek, “Gelirlerini zamanında beyan etmeyen mükelleflerimizin de vergi dairelerimiz harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verebileceğini hatırlatmak istiyorum. Bu süreçte katkı sağlayan Gelir İdaresi personelini de tebrik ediyorum.”

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Altın fiyatlarında güncel tablo: 3 Mayıs 2025 çeyrek ve gram altın fiyatları

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcılar, 3 Mayıs 2025 Cumartesi günü altın fiyatlarını merakla araştırıyor. Çeyrek altın, gram altın, yarım altın ve ons altın gibi farklı türdeki altınların fiyatları, piyasalardaki değişimlerden etkileniyor. İşte güncel altın fiyatları ve yatırımcılar için önemli bilgiler.

Merkez Bankası rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 25 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 506 milyon dolar azalışla 141 milyar 51 milyon dolara geriledi.

İmalat sektörü 13 aydır kesintisiz yavaşlıyor!

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi sonuçlarını açıkladı: Açıklanan verilere göre nisan ayında Türkiye’nin imalat sektörü, üretim ve siparişlerdeki düşüşle zorlu bir döneme girdi. Ancak gıda sektörü bu eğilimden ayrılarak büyümeye devam ediyor.

Boykotlar işe yaradı: McDonald’s’ta dev zarar

McDonald’s, yılın ilk çeyreğine ilişkin bilançosunu açıkladı. ABD’deki aynı mağaza satışları üst üste ikinci çeyrekte düşerken, bu düşüş Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana 5 yılın en büyük düşüşü olarak kayıtlara geçti.

Ticaret Bakanlığı’ndan mısır ithalatına ilişkin açıklama

Ticaret Bakanlığı mısır üretiminin, tüketimi karşılamada yetersiz kalması nedeniyle azami 1 milyon ton için 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ithalatta tarife kontenjanı açıldığını belirtti.

ABD ekonomisi daraldı

ABD ekonomisi yüzde 0,3 daraldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir